lördag 6 november 2010

Lugn och skön lördagskväll...

... i sällskap av Mattias, Jerker och Så mycket bättre. Vilket skönt gäng. Bästa tv-programmet by far just nu.

Hälsade på farmor idag. Hon var förvånansvärt pigg och satte sig ganska enkelt upp med lite hjälp. Och jag passade på att prata lite med henne om livet från förr. Om när hon arbetade som springflicka på Ekelöf & Svensson, och avancerade till tygavdelningen där hon första dagen sålde ett vackert och exklusivt tyg till en artonårig flicka och hennes mamma. Flickan skulle gifta sig och mamman skulle sy brudklänningen. Senare klättrade hon uppåt lite till, till damkonfektionen. Och det var modevisning på Statshotellet med märkvärdiga mannekänger från Stockholm.

Och hon berättade om hennes pappa Dagfrid (JA, han skämdes över namnet) som köpte en eka och tjänade pengar på att ro folk över älven från Romstad in till stan. Fem öre per övergång. Det fanns inga broar, förutom stenbron, och den låg alltså ganska långt bort.

Hon beskrev hur det var när hon började röka. Hon bodde på Hantverkaregatan - bara ett stenkast från där jag själv bor idag - och alla tre grannfruar rökte. Farmor ville inte vara sämre och tog en cigarett. Det var ingen som visste hur farligt det var.

Så ja, det var en fin dag. Och ett fint samtal.

Inga kommentarer: