söndag 9 oktober 2011

Nu ikväll förvandlar jag min...

... blogg till en matblogg lite temporärt. För det är ju söndag! Veckans bästa matdag. På söndagar ska man umgås och laga comfort food, eller ja - söndagsmiddag. Så här får ni ta del av min favorit.

Ta en hel kyckling. Nagga en citron och proppa in den inuti kycklingen, tillsammans med färska kryddor (typ rosmarin, timjan eller oregano. Eller alla tre). Lägg i en ugnsfast form ovanpå skivad lök, morötter och vitlök. Och kanske lite selleri om man har hemma. Man behöver inte bry sig om om att skala grönsakerna innan. Skätt över lite lagom med olivolja och strö över flingsalt och nymalen svartpeppar.

Ställ in i ugnen på 250 grader. Så fort man stängt luckan sänker man värmen till 200 för då blir det skitbra. Och så får det stå där inne att götta till sig i ungefär 1 timme och 45 minuter.

Under tiden skalar man potatis, morötter och palsternacka och delar i lite mindre bitar kanske. Morötter och palsternacka är snyggast att dela på längden, tycker jag! Å så kokar man potatisen och morötterna i typ tio minuter, och låter palsternackan koka med efter halva tiden. Sedan häller man över alltihopa (utan vattnet då såklart!) i en ugnsfast form och blandar med olivolja, salt och peppar. Och strör över lite rosmarin. Och blandar i några skalade vitlöksklyftor. Potatisgrönsaksmixen ska in i ugnen sista timmen ihop med kycklingen.

Och voila! är kycklingen klar.

Man kan låta den vila en stund under folie medan man gör såsen. För man har ju formen kvar som kycklingen har varit i! Den ställer man direkt på en platta, strör över lite mjöl och häller på typ 7 dl kycklingbuljong. Och så får det koka ihop.

Då plötsligt är potatisen klar!

Nu är det nära. Sila såsen och skär kycklingen. Ät!

Sedan kan man äta yorkshirepuddings till efterrätt. Man vispar ihop 3 ägg med 1,5 dl mjöl och 3 dl mjölk. Sedan tar man typ en muffinsplåt och häller lite olja i varje hål och värmer i ugnen på 250 grader. När oljan blivit varm häller man i lite smet. Kanske en eller ett par centimeter smet i varje och ställer in i ugnen i typ 10 minuter. Eller lite till. Och där jäser de och puffar upp sig helt galet, de hära små raringarna.

Å sen har man i lite sylt och vaniljglass. Eller grädde om man älskar det. Lite brända idag men ändå supergott! Och så njuter man av god mat, att det är söndag, och att det är många timmar kvar innan man ska upp till jobbet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du är så härligt huslig o mysig att jag inte tror det är sant! Bara blir det så när man är trebarns mor? Jag vill också! Massa pussar sulkytjyyyven!